De-bezem-erdoor @YourOffice!

Het is weer lente! Het seizoen waarin mensen van oudsher grote schoonmaak hielden. Alles werd afgestoft en opgepoetst. En wat niet meer nodig was, werd weggedaan. Zo kon iedereen fris aan de zomer beginnen. Wist jij dat je frisser, beter en efficiënter aan de slag kan als je (digitaal) de bezem eens door je werkprocessen haalt? Maar veel ondernemers nemen te weinig tijd om stil te staan bij veranderingen of denken dat het veel gedoe geeft. Graag haal ik de bezem door de drie grootste vooroordelen over veranderingen van werkprocessen.

Vooroordeel #1 Wat goed loopt, moet je niet veranderen.

Tja, dat lijkt misschien zo. Maar het is altijd goed om je af te vragen of alles wel zo goed loopt als het lijkt. Dankzij mijn frisse blik kan ik werkprocessen objectief bekijken en daar de juiste vragen bij stellen, óók als zaken soepel lopen. Vaak zijn er toch praktische verbeterpunten te vinden. Zo heb ik onlangs bij een klant het werkproces zo ingericht dat hij niet langer twee keer verkoopfacturen hoeft in te voeren. Met de implementatie van een module verkoopfacturen behoort dat ‘dubbel werk’ tot het verleden.

Vooroordeel #2 Veranderingen geven altijd gedoe en problemen.

Veranderen is vaak spannend en kost je energie. Maar het levert je ook nieuwe energie op! Vaak stellen ondernemers veranderingen in de werkprocessen uit, omdat ze te weinig tijd hebben. Begrijpelijk, maar wel jammer. Want door de werkprocessen te optimaliseren hou je juist meer tijd over! Natuurlijk begrijp ik dat veel ondernemers het druk hebben. Juist daarom is het slim om een externe professional in te schakelen om de administratieve werkprocessen te analyseren, verbetervoorstellen te laten doen en die ook praktisch te implementeren. Zo zorg je dat gedoe en problemen snel opgelost en voorkomen worden. Dat scheelt je tijd en energie én levert je heel veel voordeel op.

Vooroordeel #3 Veranderingen kosten meer geld dan ze opleveren.

Natuurlijk niet! Ja, je moet tijd – en soms ook geld – investeren om je administratieve processen te optimaliseren. Maar dat verdien je zeker terug, omdat er efficiënter gewerkt wordt. En nog een belangrijk winstpunt: medewerker kunnen beter en met meer plezier hun werk doen. Door administratieve werkprocessen eens grondig ‘af te stoffen’ voorkom je dubbel werk, irritaties, frustraties en tijdverlies!

 Het mooie van mijn werk is dat ik lekker aan de slag ga met al je vragen over het verbeteren van je administratieve werkprocessen. Van advies tot implementatie en van meedenken tot aanpakken.  Jouw voorjaarsschoonmaak? Daar ga ik graag mee aan het werk!

NB: ook voor het ‘opschonen’ van je (digitale) archief kun je me raad vragen. Ook daar haal ik graag de bezem door!